Zapiekane ziemniaki z mięsem

5 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam Was po ten pyszny przepis!

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
    0,5 kg mięsa mielonego, np. wołowego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    50 g boczku pokrojonego w kostkę,
    2 łyżki oleju,
    2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
    sól i pieprz do smaku
    szklanka tartego sera
    sos:

    2 duże łyżki masła,
    2 duże łyżki mąki,
    1,5 szklanki mleka,
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
    sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zapiekane ziemniaki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
    W tym czasie przygotuj mięsny farsz. Rozgrzej dwie łyżki oleju na patelni. Podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i boczek.
    Następnie dodaj mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na brązowy kolor, co jakiś czas mieszając.
    Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj.Duś na małym przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, by mięso się nie przypaliło.
    Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Układaj kolejno warstwami plastry ziemniaków i mięsny farsz,plastry ziemniaków i mięsny farsz aż do wykończenia składników.
    Na patelni rozpuść masło, dodaj taką samą ilość mąki i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka zacznie się pienić, stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj trzepaczkę lub rózgą, by nie powstały grudki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    Gdy beszamel będzie odpowiednio gęsty, polej nim zapiekankę. Górę posyp startym serem.
    Zapiekanka z mięsem mielonym powinna spędzić w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować