Zapiekane ziemniaki z mięsem

5 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam Was po ten pyszny przepis!

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
    0,5 kg mięsa mielonego, np. wołowego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    50 g boczku pokrojonego w kostkę,
    2 łyżki oleju,
    2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
    sól i pieprz do smaku
    szklanka tartego sera
    sos:

    2 duże łyżki masła,
    2 duże łyżki mąki,
    1,5 szklanki mleka,
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
    sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zapiekane ziemniaki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
    W tym czasie przygotuj mięsny farsz. Rozgrzej dwie łyżki oleju na patelni. Podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i boczek.
    Następnie dodaj mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na brązowy kolor, co jakiś czas mieszając.
    Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj.Duś na małym przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, by mięso się nie przypaliło.
    Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Układaj kolejno warstwami plastry ziemniaków i mięsny farsz,plastry ziemniaków i mięsny farsz aż do wykończenia składników.
    Na patelni rozpuść masło, dodaj taką samą ilość mąki i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka zacznie się pienić, stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj trzepaczkę lub rózgą, by nie powstały grudki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    Gdy beszamel będzie odpowiednio gęsty, polej nim zapiekankę. Górę posyp startym serem.
    Zapiekanka z mięsem mielonym powinna spędzić w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować