0,5 kg ziemniaków,
0,5 kg mięsa mielonego, np. wołowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g boczku pokrojonego w kostkę,
2 łyżki oleju,
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
sól i pieprz do smaku
szklanka tartego sera
sos:
2 duże łyżki masła,
2 duże łyżki mąki,
1,5 szklanki mleka,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku.
Zapiekane ziemniaki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj mięsny farsz. Rozgrzej dwie łyżki oleju na patelni. Podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i boczek.
Następnie dodaj mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na brązowy kolor, co jakiś czas mieszając.
Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj.Duś na małym przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, by mięso się nie przypaliło.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Układaj kolejno warstwami plastry ziemniaków i mięsny farsz,plastry ziemniaków i mięsny farsz aż do wykończenia składników.
Na patelni rozpuść masło, dodaj taką samą ilość mąki i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka zacznie się pienić, stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj trzepaczkę lub rózgą, by nie powstały grudki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gdy beszamel będzie odpowiednio gęsty, polej nim zapiekankę. Górę posyp startym serem.
Zapiekanka z mięsem mielonym powinna spędzić w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Komentarze