Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jako że kochamy zapiekanki zwłaszcza ziemniaczane to postanowiłam coś innego wymyślić niż zawsze aby tą zapiekankę trochę ubogacić smakowo i kolorystycznie ;) Zapiekanka warta zachodu bo niestety, ale odrobinkę trzeba przy niej postać ale za to ile zachwytu potem i smaku, myślę że warto, a teraz, wiosną jest na taką zapiekankę najlepsza pora gdyż mamy dostęp do większej ilości warzyw w dodatku świeżych warzyw. Danie wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki podkreślone są przyprawą do ziemniaków która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku.

gotowanietoproste
  • 3 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Składniki na 3 osoby:





warstwa ziemniaczana:

6 sporych ziemniaków
1/3 opakowania sera feta
około 150 g wędzonego boczku
2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
kolorowe róże z puree:

400 g puree ziemniaczanego najlepiej wczorajszego
1/3 szkl śmietanki 30 %
sól, pieprz, czosnek granulowany
1 garść tartego drobno sera żółtego
1 mała marchewka
1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku
kilka łodyżek botwinki bez liści
dodatkowo:

naczynie do zapiekania
4 woreczki cukiernicze
4 tylki cukiernicze

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole

  • Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole1. 1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 25 minut.

    2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przeciskamy przez praskę ziemniaki wczorajsze. Dodajemy śmietankę 30 %, starty ser i doprawiamy solą i pieprzem dość mocno żeby puree nie było mdłe.

    3. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę.

    4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką.

    Puree dzielimy na 4 części.
  • Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole2. Do pierwszej dodajemy szpinak, szczyptę czosnku granulowanego i dokładnie mieszamy, do drugiego puree z botwiny, do trzeciego marchewkę, a ostatnią część zostawiamy. Każde pure smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy następnie każde przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego.

    5. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.

    6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki.
    Zapiekankę pieczemy w 190-200 stop. przez 30 minut. Smacznego !!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekszpinakziemniakimarchewkafetabotwinamarchewzapiekanka ziemniaczanabotwinkapuree ziemniaczaneziemniaczkiz ziemniakówz boczkiemz fetąpuree z warzywwarzywne różepuree warzywnekolorowe pureepuree różekwitnące polekwitnący ogród

Komentarze

Podobne przepisy

WIKTORIA Dzwonek

Dodane przez: viki2903

zapiekanka ziemniaczana z bobem

zapiekanka ziemniaczana z bobem

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA

Dodane przez: agusia32

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA

Mój młodszy syn uwielbia ziemniaki!...

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

Dodane przez: Ania321

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

Bardzo smaczna i pożywna zapiekanka...

Zapiekanka z ziemnialkami

Dodane przez: GIOVI75

Zapiekanka ziemniaczana

Smaczna warstwowo przekladana zapiekanka,bardzo...

zapiekanka

Dodane przez: ankarz

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka jest prosta i smaczna....

Zapiekanka ziemniaczana

Dodane przez: agaskoda

Zapiekanka ziemniaczana

Chciałabym zdradzić :-) mój przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE