Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

4.5 (188 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna zapiekanka.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg,
    kiełbasa 30 dag,
    cebula 2 szt,
    śmietana 250 ml,
    ser żółty 15 dag,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki i gotować w wodzie z solą przez około 5 - 10 minut, odcedzić. Cebulę obrać i posiekać, kiełbasę pokroić w półplasterki. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw kiełbasę, następnie dodać cebulę i chwilę razem smażyć.
    Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, następnie kiełbasę wraz z cebulą i na wierzchu ponownie warstwę ziemniaków. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną oraz solą i pieprzem i polać zapiekankę. Zapiekać 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować