• 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zalewajka

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rosół lub wywar z kości ok 1,5 l
    3-4 ziemniaki
    marchewka
    pietruszka
    cebula
    kilka suszonych grzybków
    sól
    pieprz
    3 ziarenka ziela angielskiego
    listek laurowy
    ząbek czosnku
    100 g kiełbasy (swojskiej)
    3/4 szkl zakwasu do żurku z mąki żytniej
    3/4 szkl śmietany
    majeranek
    natka pietruszki
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół lub wywar wlewamy do garnka, wkładamy obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, majeranek, ziele i listek laurowy, gotujemy zwyczajną kartoflankę. Grzybki wcześniej namoczone gotujemy i przepłukujemy zimną wodą na sicie, dodajemy do zupy. Kiedy już warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i kiełbasę drobno pokrojoną.
    Na koniec podprawiamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować