Zalewajka

4.5 (150 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zalewajka, to najbardziej znana zupa w polskiej kuchni ludowej, wywodząca się z Łodzi i jej okolic. Nazwa zalewajki pochodzi od sposobu gotowania potrawy. Ugotowane ziemniaki zalewało się zakwasem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zakwas z kiszonego barszczu: 500 mililitrów
    - ziemniaki: 250 gramów
    - kiełbasa: 200 gramów
    - suszone grzyby: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - majeranek: 1 szczypta
    - sól: 1 łyżka
    - ziarenka pieprzu: 4 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - wędzony boczek: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę, suszone grzyby, pokrojoną w ćwiartki cebulę, liście laurowe, ziarenka pieprzu i sól. Gotujemy ok. 15 minut.
  • 2. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek.
  • 3. Gdy ziemniaki są już gotowe, wlewamy zakwas, dodajemy boczek, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczyptą majeranku. Gotujemy 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować