Zalewajka

4.49 (155 ocen)

  • 35 min

Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa. :)

  • 35 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 6-8

    Składniki:
    8 większych ziemniaków,
    garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 170 ml wody) - opcjonalnie,
    laska kiełbasy,
    20 dag parzonego boczku,
    większa cebula,
    barszcz w butelce (u mnie domowej roboty - od babci),
    4 ząbki czosnku,
    2 liście laurowe,
    4 ziarna ziela ang.,
    pieprz (najlepiej świeżo mielony),
    sól,
    większa szczypta majeranku,
    4 czubate łyżeczki śmietany.
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
    Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Chwilę gotuję.
    Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować