Zakwas na żurek

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bez żurku nie ma świąt wielkanocnych. A żurku nie ma bez zakwasu. Najlepiej domowej roboty, takiego z sercem. Ja już kolejny rok robię swój żurek, na nim ta zupa smakuje zupełnie inaczej. Jak z najlepszej restauracji. Robi się praktycznie sam. Wystarczy dać mu kilka dni i gotowe.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody
    1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas Zakwas na żurek

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wlać do czystego wyparzonego słoika. Całość dokładnie wymieszać i przykryć gazą. Odstawić w ciepłe ciemne miejsce.
  • 2. Co 24 godziny przemieszać zakwas i przykryć go ponownie.
  • 3. 5. dnia przecedzić zakwas przez gazę do szklanej butelki. Włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować