Zakwas na żurek

4.5 (147 ocen)

Zurek na takim zakwasie jest pyszny. Wszystko co domowe ,jest lepsze niż kupne :)

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki żytniej razowej
    1 litr wody przgotowaniej (letniej -nie gorąca!)
    3 ząbki czosnku
    2 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku obrać,lekko zmiażdzyć i naciąć. Do naczynia wsypać mąkę i wlać wodę ( wymieszać koziołkiem). Dodać czosnek,ziele angielskie,liscie laurowe i ziarenka pieprzu, wymieszać dokładnie. Przykryć spodkiem(NIE ZAKRĘCAĆ) ,zeby powietrze dochodziło, nakryć ściereczką. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy.
    Wymieszać i dodać do żurku :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować