Zakwas na żurek

  • wyświetlono: 3566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na zakwas, który dostałam od mamy. Moją mamę nauczył robić zakwas mój dziadek, który był wyśmienitym piekarzem :) Domowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodąi odrobiną przypraw.

małgorzata kwiatkowska
  • 15min

Składniki

Składniki:
1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane)
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas na żurek

  • 1. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką).
    Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.
    Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce.
  • 2. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu.
    Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.

Porady

Inne dodatki:- piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji
- zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych
- czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego aromatu)
Przechowywanie zakwasu:Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Musi zacząć pachnieć kwasem. Ale może nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu i wąchajmy go :) Żeby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Taki zaczyn może nam starczyć na kilka miesięcy :) U mnie w lodówce zawsze są resztki zakwasu i tylko czekają na ponowne użycie :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciWielkanocżurzakwasZakwas na żurek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jak zrobić zakwas na żurek?

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Zakwas na żurek

Samodzielne przygotowanie zakwasu...

Zakwas do żurku

Dodane przez: luna19

Zakwas do żurku

zakwas żytni

Zakwas na barszcz czerwony

Dodane przez: bogusia82

Naturalny zakwas na barszcz czerwony

Bez tego zakwasu nie wyobrażam...

Zakwas buraczany na barszcz

Dodane przez: Joanna Kryla

Zakwas buraczany na barszcz

Zakwas buraczany to nie tylko podstawa...

Zakwas na Żur Śląski

Dodane przez: emalitowska

Zakwas na Żur Śląski

Według tego przepisu żur kisi moja...

Domowy zakwas na barszcz

Dodane przez: MagdalenaS

Domowy zakwas na barszcz

Domowy zakwas na prawdziwy, świąteczny...