Zakwas na żurek

4.5 (170 ocen)

Zakwas jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko trochę czasu. Z nim żurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy.

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000

    0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000

    1 litr przegotowanej letniej wody

    3 ząbki czosnku

    4-5 ziela angielskiego

    3 listki laurowe

    kawałek skórki chleba razowego na zakwasie

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas na żurek 1. Mąkę wsypujemy do dużego słoika, wlewamy letnią wodę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy . Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony na mniejsze kawałki chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce.
  • Gotowy zakwas 2. Zakwas przecedzamy przez gęste sitko, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Porady

Zakwas możemy przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Czosnek Mąka pszenna Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować