Zakwas na żurek

5 (185 ocen)

  • 96 godz.
  • Dla 1 osoby

Po co kupować zakwas, skoro można go w łatwy sposób przygotować w domu a potem ugotować pyszny żurek.

  • 96 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
    700 ml przegotowanej, ciepłej wody
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym słoju mieszamy mąkę z wodą. Czosnek obieramy i lekko zgniatamy, wrzucamy do słoja, dodajemy też resztę składników. Słój przykrywamy bawełnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Po kilku godzinach należy ponownie wszystko wymieszać i wtedy już pozostawić w spokoju na 4 dni w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, tylko nie na kaloryferze!
  • 3. Po 4 dniach zakwas jest gotowy, będzie miał intensywny kwaskowy zapach, podobnie też będzie smakował.

Porady

Zakwas po czasie kiszenia przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować