Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

  • wyświetlono: 4602 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Nigdy nie robiłam ani nie piłam kiszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam. Nie spodziewałam się, że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki ale można go bardzo łatwo zrobić samemu w domu z warzyw i aromatycznych przypraw.

migotka28

Składniki

1 kg czerwonych buraczków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka majeranku
kilka ziarenek jałowca
kilka ziarenek pieprzu
2 litry przegotowanej letniej wody
piętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków)

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

  • 1. Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej szafce. Podczas kiszenia na wierzchu pojawi się piana, którą trzeba zebrać. Gdy warzywa ukisną wszystko przecedzić przez gęste sito. Barszczyk jest gotowy do picia. Resztę należy przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wigiliaczerwone burakibarszczyk kiszony

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kn0xu9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Zakwas buraczany

Ostatnie tygodnie przed świętami...

Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami czosnkowymi

Dodane przez: Ela Ślązak

Barszcz czerwony na zakwasie z czosnkowymi...

Intensywny barszcz z dodatkiem...

Zakwas na barszcz

Dodane przez: Paulina Nosek

Świąteczny zakwas na czerwony barszcz

Z kuchennego pamiętnika Babci.....

Barszcz czerwony do picia

Dodane przez: Klaudia0318

Barszcz czerwony do picia

Pyszny domowy barszcz czerwony...

Barszcz czerwony

Dodane przez: Kuchnia Marty

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze...

Barszcz czerwony

Dodane przez: ladyson

Domowy barszcz czerwony

Barszcz czerwony domowy jest doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE