Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

4.5 (182 ocen)

Nigdy nie robiłam ani nie piłam kiszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam. Nie spodziewałam się, że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki ale można go bardzo łatwo zrobić samemu w domu z warzyw i aromatycznych przypraw.

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraczków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżka majeranku
    kilka ziarenek jałowca
    kilka ziarenek pieprzu
    2 litry przegotowanej letniej wody
    piętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej szafce. Podczas kiszenia na wierzchu pojawi się piana, którą trzeba zebrać. Gdy warzywa ukisną wszystko przecedzić przez gęste sito. Barszczyk jest gotowy do picia. Resztę należy przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować