Wyposzczony żurek

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyposzczony żurek,bez boczku, jajek na klarownym wywarze z warzyw,taki ja lubię najbardziej do picia,polecam tę odchudzoną wersję....

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka domowego zakwasu na żur
    2 cebule
    20 dag kiełbasy cienkiej
    2 łyżki oleju
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    pieprz ziarnisty
    1 łyżka majeranku
    włoszczyzna
    1 łyżka mąki pszennej
    3/4 szklanki śmietany 18%



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Wyposzczony żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i cebulę obieramy,kroimy. Warzywa oprócz cebuli zalewamy w garnku wodą ,dodajemy liść laurowy,ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego ,solimy i gotujemy 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Odcedzamy wywar, warzywa odrzucamy,zalewamy zakwasem,gotujemy.
  • 3. Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę ,przesmażamy na rozgrzanym oleju z cebulą,razem z tłuszczem wlać do zupy,doprawić do smaku solą i majerankiem,zagotować.
    Mąkę rozrobić ze śmietaną i chochlą zupy ,wszytko wymieszać.Zagotować i odstawić

Porady

Można podawać z jajkiem lub ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować