Stek wołowy z grilla z lekką sałatką

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Moje ulubione mięso z grilla - stek średnio krwisty, tym razem zaserwowany z lekką sałatą.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 stek wołowy o grubości ok. 2 cm (u mnie antrykot)
    świeżo zmielony czarny pieprz
    świeżo zmielona sól
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
    Sałatka:
    1/2 opakowania mixu sałat z roszponką
    2 pomidory bananowe
    8 żółtych pomidorów koktajlowych
    2 pomidory czerwone
    1/4 strąka czerwonej papryki
    1/4 ogórka wężowego
    2 łyżki czarnych oliwek
    Dressing:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżki wody
    sól (do smaku)
    czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczki miodu
    1 łyżeczka octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Stek wołowy z grilla z lekką sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stek: Stek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą i obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Stek położyć na na dobrze rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) lub patelni grillowej. Smażyć po 2 minuty z każdej strony (stek krwisty), 3 minuty (stek średnio wysmażony) lub 4 minuty (stek wysmażony). Gotowego steka przełożyć na talerz posolić i położyć masło. Pozostawić na 2-3 minuty.
  • 2. Sałatka: Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, ogórka w plasterkach, paprykę pokrojoną na paski i oliwki. Sałatkę polać dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować