Duszona szynka w warzywach

4.96 (165 ocen)

  • 60 min

Chude mięso i bogactwo warzyw to idealne połączenie obiadowe,podawać potrawę z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko lub ryżem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    kawałek pora
    1 papryka czerwona
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1 litr bulionu warzywnego
    przyprawa do steku
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    pieprz czarny do smaku
    sól do smaku
    1 płaska łyżka mąki pszennej do zawiesiny
Wystaw ocenę:

4.96 (165 ocen)

Duszona szynka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć pokroić na plastry oprószyć z ob stron przyprawą do steku.Odstawić na 15 minut.Na patelni rozgrzać masło obsmażyć mięso na dużym ogniu przełożyć do garnka zalać gorącym bulionem dodać pokrojoną w kostkę cebulę marchewkę i pietruszkę wrzucić liść laurowy ziele i na wolnym ogniu gotować około 40 minut.Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę osączony groszek i kawałek pora,doprawić do smaku i gotować jeszcze około 10 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie.Zagęścić sos zawiesiną z mąki.Pogotować chwilę i odstawić. Podawać z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować