Włoskie limoncello

4.5 (157 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspomnienie włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy mocno schłodzony.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 cytryn (sok + skórka)
    szklanka cukru
    0,5l wódki
    0,25l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Alkohole Nalewki

Włoskie limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoskie limoncello 1. Cytryny sparzyć wrzątkiem.
  • Włoskie limoncello 2. Obieraczką obrać cieniutkie paski z jak najmniejszą ilości białej skórki.
  • Włoskie limoncello 3. Z pozostałego owocu wycisnąć sok. Sok i skórki wkładamy do dużego słoika.
  • Włoskie limoncello 4. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem.
  • Włoskie limoncello 5. Po 48h usuwamy skórki cytryn bo nalewka zrobi się gorzka. Pozostawiamy do przegryzienia. Smakuje znakomicie już po tygodniu ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Nalewka Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować