Likier Limoncello

4.5 (191 ocen)

Ostatnio coś mnie naszło na robienie różnych nalewek i likierów bo są o wiele lepsze niż te sklepowe. Likier ma fajną barwę jest lekko żółty choć na zdjęciu wyszedł mi biały ma kwaskowy smak i może być wykorzystywany jako poncz do różnych wypieków lub po prostu do wypicia z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 6 dużych cytryn
    1 limonka
    0,5 l spirytusu
    1 litr mleka
    3 szklanki cukru( 600 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Likiery

Likier limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzamy chwilę we wrzątku i delikatnie za pomocą ostrego nożyka obieramy skórkę z cytryn. Przy obieraniu uważamy aby jak najmniej było białej skórki bo likier może być gorzki. Skórki wkładamy do szklanego słoja zalewamy spirytusem i odstawiamy na 7 dni, codziennie potrząsamy słojem. Po tym czasie do mleka dodajemy cukier i podgrzewamy aby cukier się rozpuścił i odstawiamy do wystudzenia. Skórki odcedzamy na sicie i stopniowo wlewamy alkohol do mleka. Likier przelewamy do szklanych butelek lub karafek. Przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce.

Porady

Likier jest rzadki jeżeli wolimy gęstsze likiery można go zmieszać pół na pół z mlekiem skondensowanym niesłodzonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować