Limoncello - włoski likier cytrynowy

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Limoncello to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów. Podawany jest najczęściej solo, mocno schłodzony, ale można pić go także z dodatkiem toniku. Tradycyjnie jest robiony z cytryn odmiany Sorrento, charakteryzujących się grubą skórką. Są one jednak w Polsce dość trudno dostępne, więc można je zastąpić innymi - najlepiej niewoskowanymi, ekologicznymi.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cytryny - 15 szt (najlepiej odmiany sorrento)
    Spirytus - 500ml
    Woda - 750ml
    Cukier - 500ml
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Likiery

Limoncello - włoski likier cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy skórki bardzo cienko, tylko żółtą część. Albedo, czyli wewnętrzna biała część skórki jest gorzka i nie powinna trafić do likieru. Skórkę można zdjąć obieraczką do warzyw lub ostrym nożykiem. Reszta cytryn nie będzie nam potrzebna, używany tylko skórek.
    Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 21 dni. W tym czasie skórki powinny zrobić się białe.
    Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy - 750 ml wody gotujemy z 500g cukru. Studzimy.
    Skórki odcedzamy - nie będą nam już potrzebne. Spirytus mieszamy z ostudzonym syropem cukrowym. Odstawiamy jeszcze na kilka dni.
    Podajemy mocno schłodzony!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Cukier Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować