Barszcz wigilijny z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane, oczyszczone, umyte warzywa pokroić w grubą kostkę. Umieścić w garnku i dodać ok. 1,5 - 2 l wody. Gotować ok 50 min na wolnym ogniu.
Grzybki namoczyć i ugotować ( 1,5 szklanki wody ).
Z wywaru usunąć warzywa i dodać pokrojone grzybki z wywarem.
Dodać litr zakwasu buraczanego, łyżeczkę majeranku, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Jeśli barszcz jest mało kwaśny dodać soku z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu jeszcze ok. 15 min.
Fasolę namoczyć najlepiej na noc. Ugotować do miękkości. Po odcedzeniu dodać odrobinę masła.
Czysty barszcz podawać z fasolą.
Smacznego.
Komentarze