Barszcz wigilijny z fasolą

5 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Barszcz wigilijny najczęściej podawany jest z uszkami, ale można też podać z białą fasolą. Jest pyszny.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 czerwone buraki
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    2 grzybki suszone ( kapelusze )
    litr zakwasu buraczanego
    pieprz czarny świeżo mielony
    łyżeczka majeranku
    sok z cytryny
    300 g białej fasoli
    odrobina masła
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Barszcz wigilijny z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, oczyszczone, umyte warzywa pokroić w grubą kostkę. Umieścić w garnku i dodać ok. 1,5 - 2 l wody. Gotować ok 50 min na wolnym ogniu.
    Grzybki namoczyć i ugotować ( 1,5 szklanki wody ).
    Z wywaru usunąć warzywa i dodać pokrojone grzybki z wywarem.
    Dodać litr zakwasu buraczanego, łyżeczkę majeranku, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Jeśli barszcz jest mało kwaśny dodać soku z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu jeszcze ok. 15 min.
    Fasolę namoczyć najlepiej na noc. Ugotować do miękkości. Po odcedzeniu dodać odrobinę masła.
    Czysty barszcz podawać z fasolą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować