Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą

4.96 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W naszym rodzinnym domu odkąd pamiętam na Wigilię Bożego Narodzenia obowiązkowo zawsze była kapusta z fasolą. Najpierw robiła ją babcia,potem mama a teraz ja podaję ją u siebie troszkę wzbogaconą,bo dodaję do kapusty suszone grzyby leśne. Bez tej kapusty nie wyobrażam sobie Wigilii.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
    30 g suszonych grzybów leśnych
    200 g drobnej fasoli
    2 listki laurowe
    4-5 kulek ziela angielskiego
    2 cebule
    sól
    pieprz
    50 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.96 (182 ocen)

Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone wypłukać w ciepłej wodzie,następnie zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Fasolę zalać wodą i moczyć całą noc.
  • 2. Następnego dnia kapustę włożyć do garnka zalać wodą,dodać listki,ziele angielskie i namoczone grzyby. Ugotować do miękkości.
    Fasolę ugotować do miękkości i pod koniec gotowania posolić.
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebuli dodać odsączoną kapustę z grzybami,smażyć kilka minut kilkakrotnie mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wymieszać z ugotowaną fasolą. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować