Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby płuczemy, moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy odpowiednio duży garnek, do którego wlewamy 2-3 łyżki oleju lnianego i smażymy cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucamy kapustę kiszoną ( wcześniej wypłukaną) razem z namoczonymi grzybkami wraz z wodą, w której moczyły się grzyby. Dodajemy liść laurowy oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.
2.Wlewamy tyle wody, aby prawie zakryła kapustę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu i w razie konieczności dolewamy wodę. W czasie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Komentarze