Fantazja piernikowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piernikowy biszkopt,galaretka porzeczkowa i cytrynowa pianka z brzoskwiniami to taka moja świąteczna fantazja.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżki oleju z pestek winogron

    galaretka porzeczkowa:
    2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
    500 ml gorącej wody
    słoik czarnej porzeczki w syropie ( o poj.300 ml)

    pianka:
    500 ml śmietanki 36%
    2 galaretki cytrynowe
    500 ml gorącej wody
    6 połówek brzoskwiń z puszki

    ponadto:
    4 kostki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Fantazja piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dosypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę połączyć z przyprawą,proszkiem i kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić.
  • 2. Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia.
    Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki.
  • 3. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia.
    Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin.
    Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować