Fantazja piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dosypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę połączyć z przyprawą,proszkiem i kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić.
2.Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki.
3.Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin.
Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę.
Komentarze