ciasto makowe:
8 białek
200 g cukru
200 g wiórek kokosowych
150 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
500 ml mleka
5 żółtek
1 op. budyniu śmietankowego na 3/4 l
1 galaretka pomarańczowa
2 łyżki cukru
200 g masła
puszka ananasów
ponadto:
1 duże op. delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki cytrynowe
Sposób przygotowania przepisu:
Delicja makowo-kokosowa
1.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypać mak, wiórki i proszek do pieczenia,wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180*C.
2.
Żółtka roztrzepać w 150 ml mleka. Dodać budyń i cukier.
Resztę mleka zagotować wlewając powoli przygotowaną masę i ciągle mieszając. Ugotować gesty budyń,odstawić do wystygnięcia.
3.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml wody i wystudzić.
Ananasy delikatnie osączyć i pokroić w kostkę.
Masło zmiksować na puszystą masę.
Dodawać porcjami ostudzony budyń a następnie tężejącą galaretkę.
Do masy dodać pokrojone ananasy,masę rozsmarować na upieczonym placku. Na masie ułożyć delicje czekoladą do góry.
4.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Gdy zaczną tężeć wylać na delicje. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze