Delicja makowo-kokosowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto makowe:
    8 białek
    200 g cukru
    200 g wiórek kokosowych
    150 g maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    500 ml mleka
    5 żółtek
    1 op. budyniu śmietankowego na 3/4 l
    1 galaretka pomarańczowa
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    puszka ananasów

    ponadto:
    1 duże op. delicji o smaku pomarańczowym
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Delicja makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
    Do ubitej piany wsypać mak, wiórki i proszek do pieczenia,wszystko delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180*C.
  • 2. Żółtka roztrzepać w 150 ml mleka. Dodać budyń i cukier.
    Resztę mleka zagotować wlewając powoli przygotowaną masę i ciągle mieszając. Ugotować gesty budyń,odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml wody i wystudzić.
    Ananasy delikatnie osączyć i pokroić w kostkę.
    Masło zmiksować na puszystą masę.
    Dodawać porcjami ostudzony budyń a następnie tężejącą galaretkę.
    Do masy dodać pokrojone ananasy,masę rozsmarować na upieczonym placku. Na masie ułożyć delicje czekoladą do góry.
  • 4. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Gdy zaczną tężeć wylać na delicje. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować