Delicja makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypać mak, wiórki i proszek do pieczenia,wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180*C.
2.Żółtka roztrzepać w 150 ml mleka. Dodać budyń i cukier.
Resztę mleka zagotować wlewając powoli przygotowaną masę i ciągle mieszając. Ugotować gesty budyń,odstawić do wystygnięcia.
3.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml wody i wystudzić.
Ananasy delikatnie osączyć i pokroić w kostkę.
Masło zmiksować na puszystą masę.
Dodawać porcjami ostudzony budyń a następnie tężejącą galaretkę.
Do masy dodać pokrojone ananasy,masę rozsmarować na upieczonym placku. Na masie ułożyć delicje czekoladą do góry.
4.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Gdy zaczną tężeć wylać na delicje. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.
Komentarze