Kiszona czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję na połówki i drobno szatkuję .
Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną.
Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami i kolejno ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na wierzch kładę deseczkę i obciążam kamieniem. Ustawiam w ciepłe miejsce i na bieżąco usuwam nadmiar soku który wydzieli kapusta. Po kilku dniach,gdy kapusta się zszumuje przebijam ją kijem robiąc kilka otworów do samego dna i odkrytą zostawiam na dobę .W ten sposób z kapusty ulotnią się gazy. Potem przykrywam ściereczką,układam deskę i kamień,kapustę przenoszę w chłodniejsze miejsce i czekam aż się ukisi. Trwa to z reguły 2-3 tygodnie.
Kiedy stwierdzę,że kapusta jest wystarczająco ukiszona przekładam ją do słoików. Słoiki wstawiam do spiżarni.
Komentarze