Kiszona czerwona kapusta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do kiszenia zwykle używa się kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Surówki z dodatkiem tej kapusty smakują wybornie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 główki czerwonej kapusty
    3 łyżki soli kamiennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kiszona czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję na połówki i drobno szatkuję .
    Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną.

    Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami i kolejno ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na wierzch kładę deseczkę i obciążam kamieniem. Ustawiam w ciepłe miejsce i na bieżąco usuwam nadmiar soku który wydzieli kapusta. Po kilku dniach,gdy kapusta się zszumuje przebijam ją kijem robiąc kilka otworów do samego dna i odkrytą zostawiam na dobę .W ten sposób z kapusty ulotnią się gazy. Potem przykrywam ściereczką,układam deskę i kamień,kapustę przenoszę w chłodniejsze miejsce i czekam aż się ukisi. Trwa to z reguły 2-3 tygodnie.
    Kiedy stwierdzę,że kapusta jest wystarczająco ukiszona przekładam ją do słoików. Słoiki wstawiam do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Kiszenie Obiad

Podobne przepisy

4.46 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kapusta kiszona po gruzińsku

To może cię zainteresować