Kiszona czerwona kapusta

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Do kiszenia zwykle używa się kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Surówki z dodatkiem tej kapusty smakują wybornie.

elka72
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3-4 główki czerwonej kapusty
3 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania przepisu:

Kiszona czerwona kapusta

  • 1. Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję na połówki i drobno szatkuję .
    Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną.

    Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami i kolejno ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na wierzch kładę deseczkę i obciążam kamieniem. Ustawiam w ciepłe miejsce i na bieżąco usuwam nadmiar soku który wydzieli kapusta. Po kilku dniach,gdy kapusta się zszumuje przebijam ją kijem robiąc kilka otworów do samego dna i odkrytą zostawiam na dobę .W ten sposób z kapusty ulotnią się gazy. Potem przykrywam ściereczką,układam deskę i kamień,kapustę przenoszę w chłodniejsze miejsce i czekam aż się ukisi. Trwa to z reguły 2-3 tygodnie.
    Kiedy stwierdzę,że kapusta jest wystarczająco ukiszona przekładam ją do słoików. Słoiki wstawiam do spiżarni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiszona kapustaPrzetworykapusta czerwonakiszonki

Komentarze

Podobne przepisy

kapusta kuszona

Dodane przez: Nina80

kapusta kiszona w słoiku

domowa kiszona kapusta, super na...

Młoda kapusta kiszona

Dodane przez: bogusia82

Młoda kapusta kiszona

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną...

Kapusta kwaszona

Dodane przez: teresa-kr

Kapusta kiszona domowa

Co roku kisimy wraz z mężem kapustę...

Kimchi

Dodane przez: i love food

Kimchi - koreańska kiszona kapusta

Lekko pikantna kiszona kapusta...

Kiszona kapusta po gruzińsku

Dodane przez: mariwanna

Kiszona kapusta po gruzińsku

Chrupiąca kapusta kiszona razem...

Czerwona kapusta w słoikach.

Dodane przez: anetab

Sałata z czerwonej kapusty

Rarytas dla wszystkich miłośników...