Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
2.W między czasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać jajko i masło.
Po ok 10-20 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
3.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2h do czasu aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie: konfiturę wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
Gotowe ciasto podsypać mąką, jeśli lepi sie do rąk, dodać więcej mąki.
4.Piekarnik nagrzać do 170 st C.
5.Ciasto wałkować na grubość ok 5mm, wysmarować nadzieniem zostawiając 2 cm brzegi.
6.Zwinąć w rulon, który przeciąć wzdłuż na 2 podłużne pasy, które zaplatać ze sobą jak warkocz. Delikatnie połączyć końce ze sobą tworząc wieniec.
Komentarze