Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gotowy wieniec może być pysznym gwiazdkowym prezentem lub wyjątkową dekoracją świątecznego stołu!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 300 gramów
    - drożdże swieże: 15 gramów
    - mleko: 100 mililitrów
    - cukier: 35 gramów
    - masło miękkie (temp. pokojowa): 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - konfitura wiśniowa: 100 mililitrów
    - cynamon: 3 łyżeczki
    - brązowy cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce rozrobić posłodzone łyżeczką cukru drożdże, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. W między czasie wymieszać pozostałe suche składniki: mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli. Dodać jajko i masło.
    Po ok 10-20 min dodać drożdżowy zaczyn i wyrabiać ciasto na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
  • 3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2h do czasu aż podwoi swoją objętość.
    Przygotować nadzienie: konfiturę wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
    Gotowe ciasto podsypać mąką, jeśli lepi sie do rąk, dodać więcej mąki.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 170 st C.
  • 5. Ciasto wałkować na grubość ok 5mm, wysmarować nadzieniem zostawiając 2 cm brzegi.
  • Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem 6. Zwinąć w rulon, który przeciąć wzdłuż na 2 podłużne pasy, które zaplatać ze sobą jak warkocz. Delikatnie połączyć końce ze sobą tworząc wieniec.
  • Wieniec drożdżowy z konfiturą i cynamonem 7. Piec przez 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować