Wieniec drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pięknie prezentuje się na stole. Zamiast nadzienia cynamonowego można wykorzystać masę makową.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • mąka 300 g
    masło 30 g (rozpuszczone, wystudzone)
    miód 1 łyżka
    drożdże świeże 15 g
    cukier waniliowy
    mleko ciepłe 150 ml
    Dodatkowo:
    30 g miękkiego masła
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec Ciasto drożdżowe

Wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej, zrób dołek i wlej 150 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, łyżkę miodu. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj szczyptę soli i żółtko. Zagnieć ciasto pod koniec dodając masło. Jeśli użyjesz Mąki orkiszowej miej pod ręką 30 ml mleka, bo ta mąka potrzebuje więcej wilgoci, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Nie może się rozlewać ani nie może być tępe.
    Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przykryj miskę folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie odgazuj ciasto i dostaw na kolejną godzinę.
    W niewielkiej misce połącz miękkie masło z cukrem i cynamonem.
    Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie wyrabiaj przez pięć minut. Rozwałkuj na prostokątny placek grubości 0,5 cm. Posmaruj ciasto wcześniej przygotowanym nadzieniem i wzdłuż dłuższego boku zwiń w rulon. Przetnij ciasto wzdłuż przez środek. Zapleć spiralnie tak aby powstał warkocz. Połącz oba końce i umieść na papierze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut przykrywając ściereczką albo folią spożywczą. Po wyrośnięciu posmaruj olejem, żółtkiem lub mlekiem.
    Piecz w 190°C przez 20- 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować