Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą

4.46 (177 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie konfitury wiśniowe i czekoladę. Koniecznie musicie spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika. Proponuje od razu zrobić podwójna porcję… i tak szybko zniknie :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg wiśni
    300g cukru
    100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    2-3 łyżki amaretto
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia i na bardzo małym ogniu gotować z cukrem i amaretto aż się zredukuje si uzyska pożądana konsystencję. Zajmie to w zależności od mocy grzania i naszych preferencji 1-1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi.
    Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować