Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami

  • wyświetlono: 310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

380g mąki puszystej tortowej typ 450 Lubella
65g masła extra
40g świeżych drożdży
120g cukru
2 jajka
150ml mleka
550g domowej masy makowej
szczypta soli

Lukier:
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
60g skórki pomarańczowej
100g orzechów włoskich
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x30cm, posmarować masą makową, posypać orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto zwinąć w roladę, po czym przeciąć wzdłuż, ale nie docinając do końca. Następnie otrzymane połówki ciasta zapleść ze sobą i uformować okrągły wieniec, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Lukier:
    Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić, wierzch ciasta polać lukrem oraz posypać pozostałą ilością skórki pomarańczowej i orzechów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastodrożdżoweWigiliaboże narodzeniedo kawysmaczneszybkiekonkursz makiemsmaczne ciastoLubellaUwielbiam Święta z LubelląMąka lubella

Komentarze

Podobne przepisy

Rogale z białym makiem i bakaliami.

Dodane przez: weronika63

Rogale z białym makiem i bakaliami

Bardzo smaczne rogale zrobione...

Gwiazda drożdżowa z makiem

Dodane przez: joanna30

Gwiazda drożdżowa z makiem

Niezwykle efektowny sposób podania...

image-11nxer2

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto drożdżowe z bakaliami

Kolejne ciasto drożdżowe, tym razem...

ciasto drożdżowe

Dodane przez: elkaa13

Ciasto drożdżowe z bakaliami i kruszonką

Pyszne, mięciutkie, jego zapach...

drożdżowiec z bakaliami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto drożdżowe z bakaliami

pyszne, lekkie i smaczne ciasto...

Drożdżowa zebra z makiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Drożdżowa zebra z makiem

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE