Cynamonowo - drożdżowy wieniec

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Taki wieniec można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości, każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego cynamonem i cukrem. Z przepisu wyszło mi 2 takie wieńce jak na zdjęciu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki miodu prawdziwego
    2 łyżki mąki tortowej
    1 szklanka ciepłego mleka

    Ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
    2 jajka
    2 łyżki miodu prawdziwego
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    5 dag masła
    ewentualnie ciepłe mleko

    Dodatkowo:
    5 dag masła
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier trzcinowy tak około pół szklanki
    2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
    cynamon według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonowo - drożdżowy wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • Ciasto. 2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • Wałkowanie. 3. Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Zawijanie. 4. Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.
  • Nacinanie. 5. Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.
  • Zaplatanie i do pieczenia. 6. Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Upieczone. 7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą dwa takie ciasta jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować