Cynamonowo - drożdżowy wieniec

  • wyświetlono: 262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taki wieniec można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości, każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego cynamonem i cukrem. Z przepisu wyszło mi 2 takie wieńce jak na zdjęciu.

bgg (Kopiowanie)
  • 180min

Składniki

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
2 jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki cukru trzcinowego
5 dag masła
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
5 dag masła
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier trzcinowy tak około pół szklanki
2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
cynamon według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec

  • Rozczyn.1. Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • Ciasto.2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • Wałkowanie.3. Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Zawijanie.4. Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.
  • Nacinanie.5. Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.
  • Zaplatanie i do pieczenia.6. Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Upieczone.7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą dwa takie ciasta jak na zdjęciu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataCiastodrożdżowecynamonboże narodzenieświątecznedla gościdrożdżowiecna świąteczny stółdomowe ciastoprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Cynamonowe ciasto drożdżowe do rwania.

Dodane przez: mniamimami

Cynamonowe ciasto drożdżowe do rwania

Fantastyczne ciasto,rewelacyjnie...

Cynamonowe ciasto drożdżowe

Dodane przez: cukinia

Cynamonowe ciasto drożdżowe

Dla wielbicieli cynamonu! Ciasto...

Drożdżowe ciasto z truskawkami i posypką cynamonową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Drożdżowe ciasto z truskawkami i posypką...

Kolejne pyszne, pulchne, aromatyczne...

Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: peggi

Cynamonowe ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pyszne, miękkie i aromatyczne ciasto...

image-0wr93ds

Dodane przez: anita176

Truskawkowo - cynamonowe wegańskie ciasto...

Zdrowe, pyszne i pachnące połączenie...

Drożdżowe ciasto z cynamonem i bakaliami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto drożdżowo-cynamonowe z orzechami i...

Smaczne drożdżowe ciasto do odrywania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE