200 g makaronu z dodatkiem szpinaku
300 g mrożonego szpinaku
1/2 posiekanej cebuli
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyzki oliwy z oliwek
150 g sera ricotta
czarne oliwki, pokrojone w plastry
sól i pieprz do smaku
świeże zioła takie jak: kolendra, bazylia lub pietruszka
Zielone tagiatelle ze szpinakiem, serem ricotta i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, al dente.
2.Ugotowany makaron odcedzić, odlać 1/8 szklanki wody, przelać na patelnię, dodać oliwę, cebulę i dusić aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i smażyć ok 1-2 minuty. Wrzucić szpinak i dusić przez ok 10 minut. Jeśli jest za mało wody i szpinak zaczyna się przypalać, dolać ok 1/3 szklanki.
3.Przyprawić szpinak solą i pieprzem do smaku.
Dodać makaron i wymieszać.
4.Następnie dodać pokruszonym ser i oliwki. Wymieszać delikatnie
Doprawić solą i pieprzem wg uznania i przełożyć na półmiski.
5.Podawać od razu z kilkoma listkami świeżych ziół.
Komentarze