Czekoladowy wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm, posmarować kremem czekoladowym i zwinąć roladę. Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony. Następnie spleść końce ze sobą i zwinąć w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.
Komentarze