Czekoladowy wieniec drożdżowy

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodkie co nieco do kawy lub pyszna przekąska na piknik.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 szkl mleka
    7g drożdży instant
    1/4 szkl cukru
    50 dag mąki
    szczypta soli
    75g masła
    1 jajko

    4 łyżki kremu czekoladowego
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Czekoladowy wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm, posmarować kremem czekoladowym i zwinąć roladę. Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony. Następnie spleść końce ze sobą i zwinąć w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować