Calzone

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pizza w kształcie pierożka,do środka można dać co kto lubi,dowolne ulubione składniki.

Zdjęcie do publikacji.
  • 2 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

2 duże pierogi lub 4 mniejsze

Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
szczypta soli
łyżeczka cukru
1 szkl.mleka
2 łyżki oleju

Farsz:
pół piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy gyros+łyżka oleju
250 g pieczarek
1 cebula
pół papryki czerwonej
100 g tartego sera żółtego
pół puszki kukurydzy konserwowej
garść posiekanej natki pietruszki
łyżeczka przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Calzone

  • Calzone.1. Do miski przesiać mąkę,wsypać suche drożdże,sól i cukier,wlać ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera,na koniec wyrabiania wlać olej,wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki lub misy miksera.
    Ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić na 30 min.do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować farsz.
    Filet z kurczaka umyć i osuszyć,pokroić w paseczki,następnie w kosteczkę,skropić olejem i posypać przyprawą,dokładnie wymieszać,przysmażyć na patelni.
    Gotowe mięsko wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.
    Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,zeszklić na niedużej ilości oleju,na patelni,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
    Do cebuli i pieczarek wrzucić mięsko,posiekaną natkę pietruszki,odsączoną na durszlaku kukurydzę,zetrzeć na tarce ser żółty i dokładnie wymieszać.
  • Calzone.2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na blacie podsypanym mąką,jedną część ciasta posmarować przecierem pomidorowym,wyłożyć część farszu na posmarowane ciasto,
  • Calzone.3. złożyć w pieroga,zlepić brzegi,posmarować wierzch przecierem i posypać ulubionymi ziołami.
  • Calzone.4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min do zarumienienia.
    Piec w temp.190-200 C.

Porady

Do farszu można dać swoje ulubione składniki,a filet można zastąpić mięsem mielonym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsowarzywafarszpizzaciasto drożdżowedrożdżekolacjaobiadcalzonetania kuchniaMój niedzielny obiadZ różnych stron świataz piekarnikapizza pieróg

Komentarze

Podobne przepisy

pierożki w przekroju

Dodane przez: rene70

Pierogi drożdżowe z czterema farszami

Przejrzałam dzisiaj lodówkę i nazbierałam...

Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

Dodane przez: Goszka

Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

Tradycyjny farsz do pierogów w...

Pierogi z serem po Ukraińsku

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierogi z serem

Przepis otrzymałam od kuzynki z...

Pierogi ukraińskie

Dodane przez: Skotka

Pierogi ukraińskie

Pyszne, pikantne pierogi z ziemniakami...

Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Andzia Pichci

Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami

Aromatyczne suszone pomidory do...

Pierogi ze śliwkami

Dodane przez: BARB

Pierogi ze śliwkami na słodko

Uczta dla podniebienia, wspaniałe...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.