Calzone

  • wyświetlono: 401 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pizza w kształcie pierożka,do środka można dać co kto lubi,dowolne ulubione składniki.

Zdjęcie do publikacji.
  • 2 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

2 duże pierogi lub 4 mniejsze

Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
szczypta soli
łyżeczka cukru
1 szkl.mleka
2 łyżki oleju

Farsz:
pół piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy gyros+łyżka oleju
250 g pieczarek
1 cebula
pół papryki czerwonej
100 g tartego sera żółtego
pół puszki kukurydzy konserwowej
garść posiekanej natki pietruszki
łyżeczka przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Calzone

  • Calzone.1. Do miski przesiać mąkę,wsypać suche drożdże,sól i cukier,wlać ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera,na koniec wyrabiania wlać olej,wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki lub misy miksera.
    Ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić na 30 min.do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować farsz.
    Filet z kurczaka umyć i osuszyć,pokroić w paseczki,następnie w kosteczkę,skropić olejem i posypać przyprawą,dokładnie wymieszać,przysmażyć na patelni.
    Gotowe mięsko wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.
    Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,zeszklić na niedużej ilości oleju,na patelni,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
    Do cebuli i pieczarek wrzucić mięsko,posiekaną natkę pietruszki,odsączoną na durszlaku kukurydzę,zetrzeć na tarce ser żółty i dokładnie wymieszać.
  • Calzone.2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na blacie podsypanym mąką,jedną część ciasta posmarować przecierem pomidorowym,wyłożyć część farszu na posmarowane ciasto,
  • Calzone.3. złożyć w pieroga,zlepić brzegi,posmarować wierzch przecierem i posypać ulubionymi ziołami.
  • Calzone.4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min do zarumienienia.
    Piec w temp.190-200 C.

Porady

Do farszu można dać swoje ulubione składniki,a filet można zastąpić mięsem mielonym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsowarzywafarszpizzaciasto drożdżowedrożdżekolacjaobiadcalzonetania kuchniaMój niedzielny obiadZ różnych stron świataz piekarnikapizza pieróg

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Bardzo dobre ciasto na pierogi,...

CIASTO NA PIEROGI BEZ JAJKA

Dodane przez: zamieszaj

Ciasto na pierogi bez jaj

Przepis na ciasto na pierogi bez...

Ravioli

Dodane przez: Mniam1

Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Pierożki nadziewane twarogiem utartym...

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dodane przez: rena123

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Farsz do tych pierogów przygotowałam...

image-1jf4u3m

Dodane przez: elapolo

Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI

To danie kuchni gruzińskiej, robi...

Pierożki z serem żółtym i pieczarkami

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Pierożki z serem żółtym i pieczarkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE