Pizza w kształcie pierożka,do środka można dać co kto lubi,dowolne ulubione składniki.
1 godz. 10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże pierogi lub 4 mniejsze
Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
szczypta soli
łyżeczka cukru
1 szkl.mleka
2 łyżki oleju
Farsz:
pół piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy gyros+łyżka oleju
250 g pieczarek
1 cebula
pół papryki czerwonej
100 g tartego sera żółtego
pół puszki kukurydzy konserwowej
garść posiekanej natki pietruszki
łyżeczka przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
1 łyżka przecieru pomidorowego
1.Do miski przesiać mąkę,wsypać suche drożdże,sól i cukier,wlać ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera,na koniec wyrabiania wlać olej,wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki lub misy miksera.
Ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić na 30 min.do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz.
Filet z kurczaka umyć i osuszyć,pokroić w paseczki,następnie w kosteczkę,skropić olejem i posypać przyprawą,dokładnie wymieszać,przysmażyć na patelni.
Gotowe mięsko wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,zeszklić na niedużej ilości oleju,na patelni,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
Do cebuli i pieczarek wrzucić mięsko,posiekaną natkę pietruszki,odsączoną na durszlaku kukurydzę,zetrzeć na tarce ser żółty i dokładnie wymieszać.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na blacie podsypanym mąką,jedną część ciasta posmarować przecierem pomidorowym,wyłożyć część farszu na posmarowane ciasto,
3.złożyć w pieroga,zlepić brzegi,posmarować wierzch przecierem i posypać ulubionymi ziołami.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min do zarumienienia.
Piec w temp.190-200 C.
Porady
Do farszu można dać swoje ulubione składniki,a filet można zastąpić mięsem mielonym.
Komentarze