• 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pizza w kształcie pierożka,do środka można dać co kto lubi,dowolne ulubione składniki.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże pierogi lub 4 mniejsze

    Ciasto:
    2 szkl.mąki pszennej
    7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    1 szkl.mleka
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    pół piersi z kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy gyros+łyżka oleju
    250 g pieczarek
    1 cebula
    pół papryki czerwonej
    100 g tartego sera żółtego
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    garść posiekanej natki pietruszki
    łyżeczka przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
    1 łyżka przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Calzone. 1. Do miski przesiać mąkę,wsypać suche drożdże,sól i cukier,wlać ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera,na koniec wyrabiania wlać olej,wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki lub misy miksera.
    Ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić na 30 min.do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować farsz.
    Filet z kurczaka umyć i osuszyć,pokroić w paseczki,następnie w kosteczkę,skropić olejem i posypać przyprawą,dokładnie wymieszać,przysmażyć na patelni.
    Gotowe mięsko wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.
    Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,zeszklić na niedużej ilości oleju,na patelni,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
    Do cebuli i pieczarek wrzucić mięsko,posiekaną natkę pietruszki,odsączoną na durszlaku kukurydzę,zetrzeć na tarce ser żółty i dokładnie wymieszać.
  • Calzone. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na blacie podsypanym mąką,jedną część ciasta posmarować przecierem pomidorowym,wyłożyć część farszu na posmarowane ciasto,
  • Calzone. 3. złożyć w pieroga,zlepić brzegi,posmarować wierzch przecierem i posypać ulubionymi ziołami.
  • Calzone. 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min do zarumienienia.
    Piec w temp.190-200 C.

Porady

Do farszu można dać swoje ulubione składniki,a filet można zastąpić mięsem mielonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Farsz Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana

To może cię zainteresować