Bananowe owsiane kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolejna z moich, wegańskich wersji owsianych przysmaków mojej babci, które są idealne do zabrania ze sobą do szkoły, pracy na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia (świetna i zdrowsza alternatywa kupnych batoników owsianych).

  • 30 min

Składniki:

  • 1 banan
    1 szklanka płatków owsianych
    40g orzechów włoskich
    40g orzechów laskowych
    40g migdałów
    30g żurawiny
    30g rodzynek
    30g suszonych śliwek
    20g słonecznika
    20g wiórków kokosowych

Bananowe owsiane kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana obieramy i dokładnie miksujemy (przy użyciu blendera lub gnieciemy widelcem). Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy z bananem. Orzechy włoskie, laskowe, migdały, żurawinę i suszone śliwki kroimy na drobne kawałki, razem ze słonecznikiem dorzucamy do płatków owsianych z bananem i dokładnie wszystko mieszamy. Z tak otrzymanej masy formujemy ciasteczka - mocno je zgniatając i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 175°C przez ok. 20 minut (aż ładnie się zarumienią).

Porady

Możemy dodać do ciasta cynamonu lub aromatu waniliowego, lub kakaa w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać.

Komentarze

Podobne przepisy