Domowe Calzone

5 (162 ocen)

Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga. Ja zrobiłam wg mojego przepisu na pizzę..Kuchnia Włoska.

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk (czyli osiem osób)*

    CIASTO
    30g drożdży
    pół litra ciepłej wody
    łyżka cukru
    łyżka soli
    6 łyżek oleju
    ok 1 kg mąki

    SOS NA SPÓD
    kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
    2 łyżki ketchupu
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    sól
    pieprz
    zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy

    DODATKOWO
    pieczarki
    szynka dowolna
    ser żółty
    oliwki (można pominąć)
    cebula
    świeże zioła np. bazylia do dekoracji
    + jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Domowe calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Calzone 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatać, a następnie przełożyć na stolnice i uformować wałek. Wałek przeciąć na 8 części i każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 0,5cm.
  • Domowe Calzone 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, soli i ziół i podsmażyć do odparowania wody. Szynkę pociąć w drobne paseczki, ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce.
  • Domowe Calzone 3. Każdy placek (uwaga by nie zamoczyć boków) na środku smarować sosem a następnie układać podsmażone pieczarki, szynkę, oliwki i starty ser. Oprószyć przyprawami. Placki złożyć na pół i zlepić jak pieroga. Dobrze ściskać brzegi by się nie rozkleił podczas pieczenia. (na szczęście ani jeden się nie rozkleił) :)
  • Domowe Calzone 4. Gotowe pierogi układać na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem. Po wierzchu można posypać suszonymi ziołami np. rozmarynem lub bazylią. Piec na złoty kolor ok 20-30 min w temperaturze ok 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować