Calzone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Calzone - pizza pieróg. Popularna potrawa kuchni włoskiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 paczuszki drożdży
    woda
    1 łyżeczka cukru
    30 dag mąki
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    40 dag szynki
    1 puszka kukurydzy
    2 papryki
    1 koncentrat pomidorowy
    oregano
    przyprawa do pizzy
    75 dag pieczarek
    2 cebule
    40 - 50 dag sera żółtego
    ketchup
    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Pizza Calzone

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru.
  • 2. Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej "wulkanik", do którego wbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli i mieszamy delikatnie dodając roztwór z drożdży. Zostawiamy ciasto na kilka minut, żeby wyrosło.
  • 3. W między czasie przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy, ketchup, oregano, olej, posiekany drobno czosnek, odstawiamy żeby smaki się przeszły.
  • 4. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię aby się zeszkliła. Kroimy pieczarki i podsmażamy razem z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. W tym czasie kroimy drobno resztę składników.
  • 6. Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je na średniej grubości ciasto i ok 30 cm średnicy. Smarujemy cały placek sosem, nakładamy po trochę resztę składników na jedną połowę rozwałkowanego ciasta, doprawiamy przyprawą do pizzy. Drugą połową ciasta przykrywamy składniki zlepiając brzegi i dogniatając je widelcem. Posypujemy wierzch przyprawą i przekładamy na natłuszczoną formę.
  • 7. Wkładamy do piekarnika na 150 stopni, ok 20 - 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować