1.Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru.
2. Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej "wulkanik", do którego wbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli i mieszamy delikatnie dodając roztwór z drożdży. Zostawiamy ciasto na kilka minut, żeby wyrosło.
3. W między czasie przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy, ketchup, oregano, olej, posiekany drobno czosnek, odstawiamy żeby smaki się przeszły.
4.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię aby się zeszkliła. Kroimy pieczarki i podsmażamy razem z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
5.W tym czasie kroimy drobno resztę składników.
6. Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je na średniej grubości ciasto i ok 30 cm średnicy. Smarujemy cały placek sosem, nakładamy po trochę resztę składników na jedną połowę rozwałkowanego ciasta, doprawiamy przyprawą do pizzy. Drugą połową ciasta przykrywamy składniki zlepiając brzegi i dogniatając je widelcem. Posypujemy wierzch przyprawą i przekładamy na natłuszczoną formę.
7. Wkładamy do piekarnika na 150 stopni, ok 20 - 30 min.
Komentarze