Fasolowa pasta kanapkowa

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam różne pasty do smarowania chleba, ta dzięki swojemu wyrazistemu smakowi i aromatowi jest stałym bywalcem mojej lodówki.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasolki
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    2-3 ząbki czosnku

    Przyprawy:
    pieprz ziołowy
    słodka papryka
    ostra papryka
    chilli
    bazylia
    oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Fasolowa pasta kanapkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną fasolkę odcedzamy, płuczemy, przekładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, oraz 2-3 mocno rozdrobnione ząbki czosnku i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednokolorowej pasty dodajemy przyprawy (w ilościach odpowiadających indywidualnym preferencjom) i mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wykładamy na nią pastę. Podsmażamy ją przez ok. minutę, cały czas mieszając, gdy zmieni kolor na bardziej intensywny, i uzyska mocniejszy aromat ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków, lub zamykanego pojemnika, po ostygnięciu zamykamy.

Porady

Pastę można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez ok. 5 dni. Najlepiej smakuje podawana na ciepło, a do tego na grillowanych (zapiekanych w tosterze lub piekarniku) bułeczkach z ziarnami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować