Calzone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne pierożki z ciekawym farszem. Zdrowe, pieczone, drożdżowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    250 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    opakowanie suchych drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Farsz:
    pierś z kurczaka
    30 dag pieczarek
    cebula
    1/4 papryki czerwonej
    1/4 papryki żółtej
    puszka kukurydzy
    6 pomidorów suszonych z zalewy
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    curry
    przyprawa do kurczaka
    20 dag mozzarelli
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Calzone

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać, dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczarki, doprawić, podsmażyć. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, curry i przyprawą do kurczaka, usmażyć. papryki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory suszone drobniutko posiekać. Wszystkie składniki na farsz dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać też kilka kropel zalewy z pomidorów suszonych.
    Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Rozwałkować cienko i wycinać w cieście spore krążki. Na każdy krążek wykładać startą mozzarellę oraz łyżkę farszu.Złożyć na pół i skleić np. za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Podawać z sosem czosnkowym, najlepiej jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować