Makaron z sosem i sojowymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Makaron z sosem i pulpecikami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Był to jeden z największych przysmaków, nie ważne czy w wykonaniu mojej mamy, czy też babci.

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    1 opakowanie soi
    1-2 cebule
    2-3 ząbki czosnku

    Sos pomidorowy:
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 koncentrat pomidorowy (słoiczek 200g)
    woda
    mąka
    sól
    pieprz
    przyprawa do spaghetti
    olej

    dowolny makaron (ok.250g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem i sojowymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:
    Soję namaczamy przez całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę od moczenia, przepłukujemy soję, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości (przez ok. 3 godziny), i odstawiamy żeby ostygła. Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy aż się nie przyrumieni, czosnek obieramy i kroimy na bardzo drobną kosteczkę, następnie mieszamy wszystko razem z soją. Taką mieszankę mielimy w maszynce do mięsa na jednolitą masę. Formujemy z niej potrzebną nam ilość malutkich pulpecików i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20-30 min - tak długo aż się ładnie nie zarumienią.
  • 2. Sos:
    W garnku rozgrzewamy warstwę oleju przykrywającą całe dno, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, gdy trochę się przyrumieni dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy zmiażdżone 2/3 ząbki czosnku, i dodajemy przyprawy. Następnie słoiczek po koncentracie płuczemy przegotowaną wodą, i ją również dodajemy do garnka. Po chwili dodajemy 5 szklanek wody i podsmażamy. Do 3/4 szklanki wody dokładamy 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Jeszcze przez jakiś czas po dodaniu mąki mieszamy, aby sos się ładnie zagęścił, gdy będzie miał odpowiednią konsystencję ściągamy go z ognia.
  • 3. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
  • 4. Makaron mieszamy razem z pulpecikami i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, przykrywami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na ok. 30 minut.

Porady

Danie możemy wykonać w dwóch wersjach zapiekanej i tzw. "na szybko" - w której pomijamy etap zapiekania i podajemy wszystko nakładając po prostu na talerz, wersja zapiekana jest jednak bardziej aromatyczna, bo smaki lepiej się "przegryzą". Niezużytą masę sojową możemy zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować