Wegańska czekolada

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dwuwarstwowa, wegańska czekolada z chrupiącymi nasionkami chia. Słodka, ale zdrowa. Pyszna do filiżanki czarnej kawy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kubek zmielonych orzechów laskowych
    1 kubek wiorków kokosowych
    1/2 kubka dobrego kakao( bez cukru)
    2 łyżki oleju kokosowego
    10 daktyli
    2 łyżki nasionek chia
    1 łyżeczka wanilii( prawdziwej, wydrążonej z laski wanilli)
    szczypta soli
    Polewa:
    1/ 2 kubka oleju kokosowego
    1/ 4 kubka dobrego kakao
    2 łyżki miodu( syropu klonowego lub innego słodzidła)
    1 łyżka nasionek chia
    1 łyżeczka prawdziwej wanilii
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Batony

Wegańska czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małą foremkę np. 20x20cm wykładamy folią spożywczą.
    Folia będzie później przydatna, przy wyjmowaniu czekolady.
    2. Daktyle namaczamy na około 15 minut w ciepłej wodzie. Wodę odcedzamy, a daktyle wrzucamy do silnego robota kuchennego razem z olejem kokosowym i ucieramy na puch. Dodajemy suche składniki i wszystko miksujemy. Wykładamy do formy i równamy, aby powstał spód.
    3. Wszystkie składniki miksujemy, ale nie za długo, żeby olej kokosowy się nie rozdzielił i wykładamy na przygotowany spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Kroimy na małe batoniki lub kostki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Daktyle Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować