Warstwowa szarlotka z korzenną nutą w cieście oraz orzechowo - cynamonowym wierzchem

4.5 (8 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne krucho – sodowe ciasto z korzennym aromatem przełożone prażonymi jabłkami ze skórką pomarańczową a wierzch wykończony posiekanymi prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem cynamonu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto krucho - sodowe:

    blaszka 25 cm x 36 cm
    papier do pieczenia

    450 g mąki pszennej
    150 g cukru
    3 łyżeczki miodu
    1,5 łyżeczki sody
    1 płaska łyżka przyprawy do piernika
    2 małe jajka klasa "M"
    220 g masła / margaryny

    masa jabłkowa:

    3 kg jabłek
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka olejku pomarańczowego
    otarta skórka z 1 pomarańczy
    1 łyżka soku z cytryny lub 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

    warstwa orzechowa:

    300 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g masła
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Warstwowa szarlotka z korzenną nutą w cieście oraz orzechowo - cynamonowym wierzchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić suchą galaretką, cynamonem, cukrem i olejkiem pomarańczowym i otartą skórką ze sparzonej wcześniej pomarańczy. Dokładnie mieszamy, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy od czasu do czasu by jabłka zmiękły i składniki się dobrze połączyły ze sobą. Gotowe jabłka odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Ze składników na ciasto - zarobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki i osobno upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 przez 15 – 20 min. Delikatnie wyciągnąć każdą z pieczonych osobno warstw i zostawić do przestygnięcia.
  • 3. Składanie ciasta. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy jeden ze spodów a na niego równomiernie rozprowadzamy połowę masy jabłkowej. Na masę jabłkową kładziemy delikatnie drugi spód ciasta lekko go dociskając i wykładamy pozostałą część jabłek równo je rozprowadzając. Na sam wierzch kładziemy ostatnią warstwę ciasta i również delikatnie ją dociskamy. Odstawiamy i przygotowujemy orzechy.
  • 4. Na patelnię dajemy masło, cukier, miód, cynamon i posiekane orzechy. Całość podsmażamy - tylko do połączenia się wszystkich składników i gdy cukier się rozpuści - ciągle mieszając. Taką gorącą orzechową masą od razu polewamy wierzch ciasta i wyrównujemy. Odstawiamy do przestygnięcia na jakieś 2-3 godz. Po tym czasie już można kroić. Najlepiej smakuje na drugi dzień a jeszcze lepiej gdy się kończy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować