To pyszne krucho – sodowe ciasto z korzennym aromatem przełożone prażonymi jabłkami ze skórką pomarańczową a wierzch wykończony posiekanymi prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem cynamonu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto krucho - sodowe:
blaszka 25 cm x 36 cm
papier do pieczenia
450 g mąki pszennej
150 g cukru
3 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
2 małe jajka klasa "M"
220 g masła / margaryny
masa jabłkowa:
3 kg jabłek
2 opakowania galaretki cytrynowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny lub 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
warstwa orzechowa:
300 g posiekanych orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
Warstwowa szarlotka z korzenną nutą w cieście oraz orzechowo - cynamonowym wierzchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić suchą galaretką, cynamonem, cukrem i olejkiem pomarańczowym i otartą skórką ze sparzonej wcześniej pomarańczy. Dokładnie mieszamy, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy od czasu do czasu by jabłka zmiękły i składniki się dobrze połączyły ze sobą. Gotowe jabłka odstawić do przestygnięcia.
2.Ze składników na ciasto - zarobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki i osobno upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 przez 15 – 20 min. Delikatnie wyciągnąć każdą z pieczonych osobno warstw i zostawić do przestygnięcia.
3.Składanie ciasta. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy jeden ze spodów a na niego równomiernie rozprowadzamy połowę masy jabłkowej. Na masę jabłkową kładziemy delikatnie drugi spód ciasta lekko go dociskając i wykładamy pozostałą część jabłek równo je rozprowadzając. Na sam wierzch kładziemy ostatnią warstwę ciasta i również delikatnie ją dociskamy. Odstawiamy i przygotowujemy orzechy.
4.Na patelnię dajemy masło, cukier, miód, cynamon i posiekane orzechy. Całość podsmażamy - tylko do połączenia się wszystkich składników i gdy cukier się rozpuści - ciągle mieszając. Taką gorącą orzechową masą od razu polewamy wierzch ciasta i wyrównujemy. Odstawiamy do przestygnięcia na jakieś 2-3 godz. Po tym czasie już można kroić. Najlepiej smakuje na drugi dzień a jeszcze lepiej gdy się kończy.
Komentarze