Szarlotka na krucho - sodowym cieście

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna szarlotka z solidną grubą warstwą jabłek z cynamonem na bardzo kruchutkim cieście.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma do pieczenia 37 cm x 26 cm x 7 cm
    papier do pieczenia

    ciasto krucho - sodowe:

    450 g mąki pszennej
    150 g cukru
    3 łyżeczki miodu
    1,5 łyżeczki sody
    2 małe jajka klasa "M"
    220 g masła / margaryny

    masa jabłkowa:

    3 kg jabłek
    1 opakowanie galaretki ( smak dowolny )
    1 łyżeczka cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    dekoracja:

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Szarlotka na krucho - sodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka na krucho - sodowym cieście 1. Ze składników na ciasto - zarobić ciasto i podzielić na dwie części, jeną mniejszą i jedną większą.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy suchą galaretką, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowanym ciastem z dużej części. Na ciasto wykładamy jabłka i wyrównujemy a na jabłka kładziemy drugą część ciasta - rozwałkowane i pokrojone w paski. Gotowe ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy na środkowej półce ok. 50 min. Upieczone rumiane ciasto wyciągamy do przestygnięcia a wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Soda oczyszczona Cynamon Miód Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować