Kokosowa szarlotka

4.4 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto z dodatkiem mąki kokosowej ze wspaniałym jabłkowo – cynamonowym wnętrzem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma do pieczenia 35 cm x 25 cm
    papier do pieczenia

    ciasto krucho – kokosowe na sodzie:

    250 g mąki pszennej
    200 g mąki kokosowej
    150 g cukru
    3 łyżeczki miodu
    1,5 łyżeczki sody
    2 małe jajka klasa "M"
    220 g masła / margaryny

    masa jabłkowa:

    3 kg jabłek
    1 opakowanie galaretki ( smak dowolny )
    1 łyżeczka cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    dekoracja:

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Kokosowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowa szarlotka 1. Ze składników na ciasto - zarobić ciasto i podzielić na dwie części, jeną mniejszą i jedną większą.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na cieniutkie plasterki lub na o dużych oczkach. Doprawiamy suchą galaretką, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowanym ciastem z dużej części – ( ciasto może się kruszyć więc można kawałeczkami wylepić spód ). Na ciasto wykładamy jabłka i wyrównujemy a na jabłka kruszymy drugą część ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy na środkowej półce ok. 50 min. Upieczone rumiane ciasto wyciągamy do przestygnięcia a wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować