Szarlotka na kruchym cieście

5 (5 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotki, jabłeczniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodzinki :) Uwielbiamy roznoszący się po mieszkaniu zapach pieczonego ciasta i cynamonu. Tym razem upiekłam bardzo łatwą szarlotkę na kruchym cieście. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i wstawić do pieca.

Proste a jakie smaczne :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    350 g mąki pszennej

    100 g mąki krupczatki

    230 zimnego masła/margaryny

    1 szkl cukru

    2 jajka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    1,5-2 kg jabłek

    3-4 łyżki cukru (wg uznania)

    2 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżeczki cynamonu

    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię. Większą część włożyć na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalnika.

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut aby puściły sok.

    Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki blaszki (20x28cm). Nakłuć widelcem i równomiernie posypać bułką tartą.

    Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę lub na gęstym sitku. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto.

    Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35-45 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować