Ciasto z krakersami (a'la 3bit)

4 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Połączenie biszkoptu z masą budyniową, śmietanową i słodkim kajmakiem, przełamane słonym smakiem krakersów. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy "poleży i odpocznie" w lodówce.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru kryształu
    4 żółtka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 kostki margaryny palmy
    cukier waniliowy

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36 %
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 fixy do ubijania śmietany
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka gorącej wody

    Dodatkowo:
    ok. 200 g herbatników szkolnych
    ok. 200 g słonych krakersów (bez dodatków)
    masa kajmakowa w puszce
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Ciasto z krakersami (a'la 3bit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić.

    Masa budyniowa:
    W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowym. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem.

    Masa śmietanowa:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać).


    Kolejność przełożenia:
    biszkopt (spód) - masa budyniowa - herbatniki - masa kajmakowa - krakersy - masa śmietanowa - starta czekolada

    Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Porady

Masę kajmakowa lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

KRÓWKA A'LA 3BIT

To może cię zainteresować