REKLAMA

Ciasto z krakersami (a'la 3bit)

wyświetlono: 641 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Połączenie biszkoptu z masą budyniową, śmietanową i słodkim kajmakiem, przełamane słonym smakiem krakersów. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy "poleży i odpocznie" w lodówce.

opublikowany: 28.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru kryształu
    4 żółtka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 kostki margaryny palmy
    cukier waniliowy

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36 %
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 fixy do ubijania śmietany
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka gorącej wody

    Dodatkowo:
    ok. 200 g herbatników szkolnych
    ok. 200 g słonych krakersów (bez dodatków)
    masa kajmakowa w puszce
    czekolada do dekoracji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Jak zrobić Ciasto z krakersami (a'la 3bit)?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić.

    Masa budyniowa:
    W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowym. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem.

    Masa śmietanowa:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać).


    Kolejność przełożenia:
    biszkopt (spód) - masa budyniowa - herbatniki - masa kajmakowa - krakersy - masa śmietanowa - starta czekolada

    Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Porady

Masę kajmakowa lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Krówka a'la 3bit

Pyszne ciasto bez pieczenia.

kategoria: Ciasta ciasto krówka Desery Ciasto opublikowany: 28.12.2013 | wyświetlono: 7253 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0
Dodane przez: martini95 1 (14)

Ciasto z krakersami

Idealne do kawy. Można je również przygotować bez pieczenia.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty Ciasto opublikowany: 27.07.2017 | wyświetlono: 522 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE