REKLAMA

Uszka z grzybami

wyświetlono: 61227 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Przepis na smakowite uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Moje uszka wigilijne wypełnione są aromatycznym, mocno grzybowym farszem. Babciny przepis na ciasto z maślaną nutą oraz suszone grzyby zbierane przez mojego Tatę sprawiają, że ich smak jest niezwykle wyjątkowy. Takie uszka z grzybami można jeść nie tylko w święta!

opublikowany: 18.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO na uszka wigilijne z grzybami:
    - 500 g mąki pszennej
    - 1 szklanka ciepłej wody
    - 50 g miękkiego masła
    - 1 jajko
    - 1 płaska łyżeczka soli

    FARSZ na uszka wigilijne:
    - 120 g suszonych grzybów
    - 2 średniej wielkości cebule
    - plaster masła
    - sól i pieprz
    - listek laurowy
    - ziele angielskie
    - szczypta ostrej papryki
Ocena:

(średnia 4.48 z 150 głosów)

Jak zrobić Uszka z grzybami?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Uszka wigilijne z grzybami: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego przez około 20 do 30 minut i odcedzamy*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. * Intensywny wywar z grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego (wtedy nie będziemy musieli dodawać do jego gotowania grzybów). Dodatkowo możemy wywar zamrozić np. w pojemniku na lód, a potem wykorzystywać go jako przyprawę do zup. ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody, przez co nie będziemy musieli dodawać do nich bułki tartej, a farsz będzie wyrazisty.
  • 2 2. Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty wielkości 5 cm (można na mniejsze, ale trzeba mieć dużo cierpliwości ;) ).
  • 3 3. Na każdy kwadracik układamy porcję farszu, składamy na pół, zaklejamy, a końce trójkąta owijamy wokół palca i ponownie zaklejamy.
  • 4 4. Uszka z grzybami podczas lepienia układamy na lnianej ściereczce, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła około 2 - 3 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z barszczem wigilijnym, najlepiej ugotowanym na domowym zakwasie. Uszka wigilijne z grzybami gotowe!
    Życzę smacznego!

Notka redakcyjna

Uszka z grzybami łatwo możemy przerobić na pyszne pierogi - wystarczy inaczej uformować ciasto.

Porady

Jeżeli przygotowujemy uszka z grzybami wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. przed Wigilią).

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE