Uszka z grzybami

  • wyświetlono: 36346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis na smakowite uszka z grzybami do wigilijnego barszczu, wypełnione aromatycznym, mocno grzybowym farszem. Babciny przepis na ciasto z maślaną nutą oraz suszone grzyby zbierane przez mojego Tatę sprawiają, że ich smak jest niezwykle wyjątkowy :) Takie uszka z grzybami można jeść nie tylko w święta!

Kasia1
  • 120min

Składniki

CIASTO na uszka z grzybami:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli

FARSZ:
- 120 g suszonych grzybów
- 2 średniej wielkości cebule
- plaster masła
- sól i pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- szczypta ostrej papryki

Sposób przygotowania przepisu:

Uszka z grzybami

  • 11. Uszka z grzybami: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego przez około 20 do 30 minut i odcedzamy*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. * Intensywny wywar z grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego (wtedy nie będziemy musieli dodawać do jego gotowania grzybów). Dodatkowo możemy wywar zamrozić np. w pojemniku na lód, a potem wykorzystywać go jako przyprawę do zup. ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody, przez co nie będziemy musieli dodawać do nich bułki tartej, a farsz będzie wyrazisty.
  • 22. Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty wielkości 5 cm (można na mniejsze, ale trzeba mieć dużo cierpliwości ;) ).
  • 33. Na każdy kwadracik układamy porcję farszu, składamy na pół, zaklejamy, a końce trójkąta owijamy wokół palca i ponownie zaklejamy.
  • 44. Uszka z grzybami podczas lepienia układamy na lnianej ściereczce, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła około 2 - 3 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z barszczem wigilijnym, najlepiej ugotowanym na domowym zakwasie. Uszka z grzybami gotowe!
    Życzę smacznego!

Porady

Jeżeli przygotowujemy uszka z grzybami wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. przed Wigilią).

Uszka z grzybami łatwo możemy przerobić na pyszne pierogi - wystarczy inaczej uformować ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciuszkapierogi z grzybamiuszka z grzybamiuszka wigilijne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Uszka z grzybami w drożdżowym cieście

Dodane przez: luna19

Uszka z grzybami w drożdżowym cieście

wigilijne uszka z kresów

Uszka z pieczarkami

Dodane przez: MałaMi

Uszka z pieczarkami

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych...

Uszka z mięsem

Dodane przez: bogusia82

Uszka z mięsem

Moja rodzina bardzo lubi uszka...

uszka z kapusta i grzybami

Dodane przez: Świeca Urszula

Uszka z kapustą i grzybami ( kozia bródka)

Tak przygotowane uszka robiłam...

Uszka

Dodane przez: Futka

Uszka

Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię...

Uszka z pieczarkami

Dodane przez: bietka

Uszka z pieczarkami

Uszka zrobione własnoręcznie najlepiej...