Tort piernikowy

5 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny, pachnący cynamonem i piernikami tort. Doskonały na nadchodzący świąteczny czas.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki kakao
    łyżeczka cynamonu
    KREM:
    1 kg sera w wiaderku ( polecam serek President waniliowy, jeśli będzie zwykły twaróg trzeba będzie dodać więcej cukru)
    2-3 łyżeczki cynamonu
    200 ml śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku (wg uznania, bo serek sam w sobie jest słodki)
    kilka pierniczków ( najlepiej nadziewanych w czekoladzie)
    dodatkowo
    dżem porzeczkowy- słoik
    1 pomarańcza
    pierniczki do dekoracji - u mnie białe lukrowane serca

    Polewa czekoladowa
    śmietanka 30% - kubeczek 250 ml
    gorzka czekolada
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt czyli: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut , aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, cynamon i wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej i lekko mieszać szpatułką. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 26 cm i piec przez około 30 minut aż biszkopt będzie upieczony. Wyjąć, przestudzić i przekroić na 3 lub 4 blaty ( w zależności od tego jak urośnie). Blaty ciasta skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
    Krem:
    Serek utrzeć z cynamonem, można dosłodzić do smaku. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania kremu.
    Pierwszy blat należy posmarować grubo! dżemem porzeczkowym ( warstwa kwaśna ma tu istotne dla smaku znaczenie). Potem kłaść kolejno biszkopt, krem i posypać pokruszonym/startymi pierniczkami, znów biszkopt/krem/pierniczki i tak do ostatniego krążka ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem, oblać czekoladą czyli teraz przepis na polewę : śmietankę podgrzać, potem połamać czekoladę , połączyć i poczekać aż czekolada się rozpuści. Lekko ostudzić i już gotowe. Całość udekorować posypką, pierniczkami lub wg własnego uznania. Smaczny, miękki, pachnący, ale nie za słodki tort. Polecam serdecznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować