Indyk w porach w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Indyk w porach to danie na szybko, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Wygląda smakowicie, jest pyszne i naprawdę robi się raz dwa. Polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 por
    ok. 0,5 kg fileta z indyka
    śmietanka 30% - 300 gram
    sól, pieprz cytrynowy, pół łyżeczki przyprawy curry
    1/4 kostki masła - 50 gram
    ok.1/3 szklanki wody
    świeżo zmielony pieprz plus kilka ziarenek pieprzu w całości
    ewentualnie pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z indyka

Indyk w porach w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora myjemy, zostawiamy białą i jasną zieloną część, kroimy na cienkie talarki. Filet z indyka kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą curry.
    Na głębokiej patelni (albo po prostu w garnku) roztapiamy większą część masła, wrzucamy pora, solimy i podsmażamy przez ok.5-6 minut cały czas mieszając. Przesuwamy pora na bok patelni, dokładamy piersi z indyka, dodajemy pozostały kawałek masła i obsmażamy indyka razem z porami. Wszystko podlewamy śmietanką, 1/3 szklanki wody i dorzucamy ziarenka pieprzu. Indyka i pora dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, aby sos zgęstniał a mięso doszło. Mieszamy co kilka minut, żeby sos nam się nie przypalił.
  • Indyk w porach w sosie śmietanowym 2. Na koniec danie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,pomidorkami koktajlowymi i koperkiem (opcjonalnie), żeby było kolorowo. Danie jest dosyć pikantne, ze względu na dodatek curry i sporej ilości pieprzu, ale my tak lubimy. Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować