Indyk w porach to danie na szybko, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Wygląda smakowicie, jest pyszne i naprawdę robi się raz dwa. Polecam
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 por
ok. 0,5 kg fileta z indyka
śmietanka 30% - 300 gram
sól, pieprz cytrynowy, pół łyżeczki przyprawy curry
1/4 kostki masła - 50 gram
ok.1/3 szklanki wody
świeżo zmielony pieprz plus kilka ziarenek pieprzu w całości
ewentualnie pomidorki koktajlowe
Indyk w porach w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora myjemy, zostawiamy białą i jasną zieloną część, kroimy na cienkie talarki. Filet z indyka kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą curry.
Na głębokiej patelni (albo po prostu w garnku) roztapiamy większą część masła, wrzucamy pora, solimy i podsmażamy przez ok.5-6 minut cały czas mieszając. Przesuwamy pora na bok patelni, dokładamy piersi z indyka, dodajemy pozostały kawałek masła i obsmażamy indyka razem z porami. Wszystko podlewamy śmietanką, 1/3 szklanki wody i dorzucamy ziarenka pieprzu. Indyka i pora dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, aby sos zgęstniał a mięso doszło. Mieszamy co kilka minut, żeby sos nam się nie przypalił.
2.Na koniec danie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,pomidorkami koktajlowymi i koperkiem (opcjonalnie), żeby było kolorowo. Danie jest dosyć pikantne, ze względu na dodatek curry i sporej ilości pieprzu, ale my tak lubimy. Polecam
Komentarze