Tort żurawinowo-piernikowy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektowny i delikatny tort będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Konfitura z żurawiny o delikatnym posmaku pomarańczy świetnie komponuje się z puszystym pierniczkowym biszkoptem. Tort dosłownie rozpływa się w ustach :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    3/4 szkl cukru

    szczypta soli

    1/2 szkl mąki pszennej

    1/2 szkl maki ziemniaczanej

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżeczki przyprawy do piernika


    Konfitura z żurawiny:

    2 szkl żurawiny

    1/2 szkl cukru

    sok z 2 pomarańczy


    Krem:

    500ml śmietanki 30%

    250g mascarpone

    3 łyżki cukru pudru

    śmietan fix


    Dekoracja:

    garść żurawiny

    gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Konfitury

Tort żurawinowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać a następnie delikatnie wymieszać z pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki.


    Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia. Ostudzić.


    Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać mascarpone i wymieszać.


    Na talerzu ułożyć pierwszy krążek, lekko naponczować słodką herbatą, posmarować 1/3 konfitury z żurawiny i 1/3 kremu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim krążkiem. Na górze zrobić fantazyjne wzory łyżką. Boki tortu "wyrównać" nożem zostawiając widoczne warstwy tortu. Tort udekorować owocami żurawiny i gałązkami rozmarynu. Schłodzić w lodówce.

Porady

Rada: nie przesadzać ze zbyt dużą ilością ponczu gdyż ciasto będzie się rozpadać. Biszkopt wchłonie jeszcze wilgoć z kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować