Tort piernikowy świąteczny

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

W święta na stole powinny się znaleźć smakołyki. Najlepiej jak jeszcze postaramy się je w miarę możliwości ładnie przyozdobić. Z tym tortem na pewno sobie poradzicie i z pewnością zaskoczycie domowników i gości.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto razy 2
    250 g margaryny
    250 ml wody
    1i1/4 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    2 szkl mąki pszennej
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    4 jajka
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    Krem śmietanowy
    500 ml zimnej śmietanki 35%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    Bajaderki:
    1 część ciasta
    garść orzechów włoskich
    garść rodzynek
    3 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 kopiasta łyżka nutelli
    Do obtoczenia:
    wiórki kokosu
    mielone orzechy laskowe
    biały mak
    czekoladowa posypka
    siekane orzechy arachidowe
    rum lub spirytus
    ozdoby do dekoracji
    wiórki kokosu do obsypania tortu
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik Bajaderka

Tort piernikowy świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 60 minut. Do suchego patyczka.
    Pieczemy dwa takie ciasta.
    Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji.
    Krem śmietanowy:
    Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.
    Krem podzielić na trzy części. Na pierwszym cieście rozsmarować część kremu, przykryć drugim ciastem, rozsmarować drugą część kremu, przykryć trzecim ciastem. Bok i wierzch tortu posmarować resztą kremu i obficie obsypać kokosem.
    Bajaderki do dekoracji:
    Jedną część ciasta rozkruszyć w dłoniach. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, kokos, nutellę i alkohol. Alkoholu dodajemy tyle, żeby masa była wilgotna, ładnie się formowała i się nie rozpadała.
    *Z ilością bakali do bajaderek nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Można coś pominąć lub zastąpić innymi bakaliami.
    Gotowy tort odłożyć w chłodne miejsce na 3-4 godziny lub na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować