Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę natłuścić, odstawić. Jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na sztywną masę aż cukier się rozpuści. Składniki sypkie wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać do natłuszczonej formy, piec 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Każdy posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego. Odstawić do zastygnięcia. Następnie położyć cienką warstwę powideł.
Śmietanę ubić na sztywną masę, dodać 4 łyżki kremu, wymieszać na średnich obrotach mikserem. Nałożyć na 2 warstwy ciasta, złożyć, schłodzić. Następnie położyć krem na wierzch tak by powstały na bokach zacieki, schłodzić. Udekorować czekoladą, orzechami.
Komentarze