Tort piernikowy

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dodatkiem przyprawy piernikowej, delikatne, nasycone kremem z czekoladą i orzechami oraz powidłami. Słodki smak i lekko kwaskowe powidła.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma o śr. 24 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    Szczypta soli
    1 duża łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    ½ szklanki mąki tortowej
    Tłuszcz do formy
    Składniki nadzienie:
    300 ml śmietany 36%
    400 g kremu czekoladowo – orzechowego
    1 szklanka powideł śliwkowych
    Dekoracja:
    Mielone orzechy włoskie
    Wiórki białej czekolady
    Posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Powidła

Tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę natłuścić, odstawić. Jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na sztywną masę aż cukier się rozpuści. Składniki sypkie wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać do natłuszczonej formy, piec 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Każdy posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego. Odstawić do zastygnięcia. Następnie położyć cienką warstwę powideł.
    Śmietanę ubić na sztywną masę, dodać 4 łyżki kremu, wymieszać na średnich obrotach mikserem. Nałożyć na 2 warstwy ciasta, złożyć, schłodzić. Następnie położyć krem na wierzch tak by powstały na bokach zacieki, schłodzić. Udekorować czekoladą, orzechami.

Porady

1.Ciasto można delikatnie nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować